Rocarta-online

Ramnicu Valcea


[Cuprins]

Date generale, istorie

Stema municipiului

Municipiu, resedinta pentru Judetul Valcea, 113400 loc., situat pe Valea Oltului, la confluenta paraului Olanesti, intreculmile deluroase ale Subcarpatilor; 440 m alt. Asezare cu bogate vestigii arheologice ale epocilor neolitica, bronzului si fierului, atestata documentar in 1389, se inscrie cu o istorie zbuciumata si cu rol de convergenta teritoriala in secolele trecute. Centru industrial (utilaj chimis si de foraje, motoare electrice mici, combinat de prelucrare a lemnului, produse alimentare) si social-cultural, Ramnicu Valcea se afirma si ca centru turistic de mare atractie.

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Episcopia Ramnicului si Argesului, ansamblu arhitectonic edificat in mai multe etape ale sec. XVII si XVIII, in cadrul caruia se remarca biserica, refacuta in 1850-1856, cu picturi executate de Gheorghe Tattarescu, si paraclisul ridicat in 1751, cu porti sculptate si fresce interioare, in care s-a amenajat o colectie muzeala de tiparituri vechi, icoane pe lemn, obiecte de cult; - Cetatuia, edificiu intarit, avand in mijloc o bisericuta din sec. XV, refacuta si transformata in 1677, cu fresce restarurate de Gheorghe Tattarescu in 1850-1853; - Biserica Toti Sfintii, zidita in 1763-1764, are un pridvor sustinut de 10 coloane, cu sculpturi in piatra; turlele de pe pronaos au fetele si ferestrele rasucite ca la biserica de la Curtea de Arges. In fata bisericii este bustul lui Constantin Brancoveanu; - Biserica Cuvioasa Paraschiva, inceputa in 1587 de Mihai Viteazul (cand era ban al Craiovei (v. Craiova)); - Biserica Buna Vestire, construita in 1545-1559, refacuta in 1747, are frumoase ancadramente de piatra sculptata la ferestre; - Parcul Zavoi, loc de recreere avand in mijlocul sau un lac dotat cu cele necesare plimbarilor cu barca si inotului; - Muzeul Judetean prezinta numeroase exponate de istorie locala si a zonei inconjuratoare (ceramica variata, unelte de munca, podoabe dacice si romane, piese numismatice etc.), carti rare si manuscrise vechi, lucrari de pictura si sculptura, colectii etnografice si de arta populara. Printre monumentele cele mai semnificative se remarca Statuia ecvestra a lui Mircea cel Batran, Casa memoriala Anton Pann, Monumentul Independentei, Complexul muzeistic Magheru, compus din casa generalului Gheorghe Magheru, unde a fost statul major al revolutionarilor din 1848, un obelisc ridicat pentru a evoca Revolutia din 1848, precum si o biserica. In Casa Magheru este organizata o expozitie cu piese referioare la revolutie (steaguri, arme, documente militare, uniforme).

Regiunea inconjuratoare

- Manastirea Arnota; - Bujoreni, localit. suburbana, vechi sat tipic valcean, muzeu etnografic in aer liber, unde sunt expuse gospodarii taranesti cu inventarul specific, obiecte mestesugaresti si ale industriei taranesti, piese de port popular etc.; - Vladesti, localit. rurala, centru vestit de ceramica (vase cu forme si cu decoratiuni de origine dacica); - Manastirea Iezeru - orasul statiune Ocnele Mari si Ocnita; - statiunea Baile Olanesti.

Domenii


Click here to access the EduSoft website